Curs Educație Financiară ( online )

În perioada 3-24 martie, prin inițiativa Rotary Club Sebeș puteți afla despre și ce nu știați referitor la subiectul: educație financiară. Gândită inițial ca un proiect venit în sprijinul elevilor din municipiu, inițiativa a fost dezvoltată ca un workshop online pentru oricine este interesat și care se va desfășura în fiecare din cele 4 zile ale lunii martie începând cu data de 3.03. 2021.

 

03 martie 2021  MICLIUC DANIEL


În data de 3 martie, ora 17 l-am cunoscut pe Micliuc Daniel, un tânăr chiar foarte tânăr consultant financiar care ne-a vorbit despre obiectivele SMART ale educației financiare și cei 7 pași spre libertate...financiară, evident. Participanții, majoritatea elevi, colegi din club dar și Președintele Rotary Club Alba Iulia – Florin Secașiu au completat chestionarul de feed-back și astfel am aflat că au fost foarte încântați de prima activitate, au aprofundat cunoștințe generale, au aflat ”cum sa îți gestionezi prioritățile, nevoile și cât de important este venitul pasiv, au conștientizat prezentul și au primit o viziune asupra viitorului”. Pe scurt, prima întâlnire a fost un succes....pozele vorbesc.

 

 

10 martie 2021  NEGREA DORIN

 

 

17 martie 2021  IVINIS GHEORGHE

 


În 17 martie a fost întâlnirea cu un antreprenor cunoscut în Sebeș: dnul Iviniș Gheorghe, rotarian și administrator al unui firme înființate din anul 1993.. Deoarece nu a vrut să stea și să ”facă nimic” și faptul că 11 ani a fost plecat de acasă l-a școală l-a determinat să revină acolo unde s-a născut și să dezvolte o afacere locală dar cu impact național care oferă loc de muncă la peste 150 de oameni.

Cu un talent înnăscut de narator, dnul Iviniș Gheorghe a trecut prin 30 de ani de viață în 2 ore și ne-a încântat cu o ”poveste„ de viață, de familie, de căderi și coborâri, de realizări în domenii diferite pregătirii de bază...o poveste de succes. A fost impresionant să aflăm că datorită unui ”dram de nebunie” așa cum nu se sfia să spună, din ”om simplu” cum s-a trezit după ce ”a dat cu capul de grinda de sus” adică și-a dat demisia dintr-o funcție de conducere la o fabrică de stat, a început de la zero, s-a ridicat dar nu doar o dată ci continuu....Cea mai recentă investiție a făcut-o chiar înainte de ceea ce se preconiza a fi criza dezvoltată de pandemia Sarscov-2, în anul 2019 prin accesarea unor fonduri europene pentru construcția uni hotel care va fi dat în folosință anul acesta.

Sunt multe realizări ca om de afaceri/antreprenor, nu enumerarea lor este importantă ci mesajul trimis tinerilor de dnul Iviniș și anume că tot ce a realizat, toată dezvoltarea firmei de la început până în prezent se datorează familiei care este implicată, de la soție, frate, copii ...nepoți în tot ce înseamnă munca în echipă. Se culcă seara la ora 22, se trezește dimineața devreme, urmărește știrile iar apoi se prezintă în firmă. Nu a lipsit niciodată din cauza unei dureri de cap sau măsea, nu a avut concediu medical sau legal...dar acum a ajuns să se bucure de ceea ce a realizat. Toate la timpul lor și ajutat de echipa pe care a format-o în firmă a acționat ca un antreprenor. Citez: ” un antreprenor este ca un paratrăznet: primește curentul descărcat de fulger/informații prin brațele îndreptate în sus și le direcționează apoi, prin brațele îndreptate în jos, ca sarcini de lucru” celor din subordinea sa, echipei pe care a construit-o și pe care o respectă și o înțelege și fără de care nu ar putea să se bucure de momente de respiro în călătorii la Polul Sud, Alaska, China sau Laponia.

Un alt mesaj este importanța respectului față de partenerii de afaceri și ceea ce l-a învățat bunicul său: ”să nu spui o minciună pentru că o să o uiți când va trebui să o repeți....spune adevărul mereu pentru că pe acela nu îl vei uita niciodată”. Important este să fi perseverent, tenace și serios în afaceri pentru că lucrurile bune nu se întâmplă de la sine, dacă nu riști nu câștigi dar să riști cu încredere în tine. Importantă este școala care l-a format care i-a deschis noi orizonturi, munca pe care a îmbrățișat-o de tânăr, din școală, obicei cu care i-a deprins pe copiii lui și acum pe nepoți.

Îi mulțumim și îi dorim putere de muncă.

 

24 martie 2021  ISTRATE IOAN

 




În ultima zi a workshop-ului, 24 martie am avut plăcerea să ne întâlnim tot virtual cu dnul Istrate Ioan, rotarian și antreprenor de succes din Sebeș. Cine nu a mâncat înghețata ”Alpin 57 Lux„?..Întrebat de ce înghețată și nu alt produs a răspuns : ”soția mea e ..topită după înghețată” și dacă nu era înghețata era altceva cu aceeași dezvoltare națională și globală care l-a propulsat financiar astfel că este în Top 300 Forbes România: printre cei mai bogați 300 oameni români.

Dnul Istrate a reușit să fie cu noi dar în același timp pe drum așa cum îi șade bine unui antreprenor. CU o vorbă simplă ne-a spus ce presupune să fi antreprenor: să fi corect, să ai încredere în tine, să perseverezi, să respecți partenerii de afaceri, să respecți angajații, să formezi și să coordonezi o echipă de lucru pentru că nu poți tu să fi peste tot, familia de asemenea e importantă.

Provenind dintr-o familie de întreprinzători a fost obișnuit de mic cu munca și cu responsabilitatea și a căutat să transmită ce a învățat și familiei care l-a sprijinit și care este implicată în afacerile dezvoltate. A știut să profite de oportunități, a știut să își vândă afacerea când era în plină dezvoltare, să obțină profit și totodată să rămână implicat ca director cu drept de decizie în consiliul de administrație al firmei și nu i-a fost mereu ușor, dar a muncit și muncește și acum în timp ce ne povestește. Cel mai important sfat pe care l-a dat tinerilor/viitori antreprenori: ”banul este un instrument pentru dezvoltarea afacerii....scopul meu nu a fost să fac bani ci să dezvolt, să produc folosind banul ca o monedă de schimb”. Binențeles că puterea financiară o obții prin intermediul banilor, ei te propulsează ca antreprenor și te ajută să crești financiar dar este bine să nu ai ca scop să obții doar profit.. Un om simplu, cald , cu credință în Dumnezeu, retras fără să iasă în evidență prin opulență dar implicat în acțiuni caritabile, Ioan Istrate transmite prin tot ce face un alt mesaj: banul trebuie investit ca să adauge valoare muncii tale, dar el  nu este tot...familia este cea mai importantă.

Îi mulțumim și îi dorim putere de muncă.